
همه چیز درباره نانونقره
نانونقره
کاملترین مقاله تخصصی کاربردی
مقدمه
نانو نقره خصوصا کلوییدی کاربردی ترین محصول در حوزه فناوری نانو است
نانوذرات نقره با خواص فیزیکی و شیمیایی ویژه ، در عرصههای گوناگون صنایع ، بهداشت و درمان کشاورزی، دام و طیور و بستهبندی، لوازم خانگی، آرایشی، بهداشتی و نظامی کاربردهای فراوانی پیدا کردهاست .
فناوری نانو نقره با کنترل عوامل بیماریزا در خدمت انسانها قرار گرفته است. از این رو، به لحاظ بازدهی بالا، عملی بودن، و افزایش ظرفیتها و صرفه اقتصادی و سازگاری با محیط زیست و ماندگاری بسیار زیاد، در مقایسه با دیگر روشهای بهبود فرآوری و تولید، برتری دارد.
تکنولوژی نانو برای تولید نانوذرات نقره در سال های گذشته رونق بسیاری پیدا کرده است
تاثیرات ضدمیکروارگانیزمها ( ضدمیکروبی و ضدویروسی و باکتری) نقره، جدید نیست بلکه این خاصیت از بسیار گذشته ، شناخته شده و بهکار رفته ، و دلیل تأثیر آن شناخته نشده بود. بطور مثال در جنگها برای کنترل عفونت سربازان از سکههای نقره استفاده میگردید و برای ترمیم زخمها، پوشش زخمها را سکه نقره میگذاشتند
همچنین مواد غذایی را در ظروف نقرهای میگذاشتند
ضمنا عدم شیوع بیماریهای مسری در مناطق متمولین را به ظروف نقره میدانستند . دانشمند بزرگ ایرانی ابوعلی سینا برای بعضی از بیماران خود، قند آبی که در آن انگشتر نقره قرار داده و هم زده باشند را تجویز میکرده است.
دلیل اصلی کاربرد بسیار وسیع نانو ذرات نقره ، خاصیت ضدمیکروبی آن است . نانوذرات نقره برای عوامل بیماریزا یک دشمن اصلی است و هیچ ضرری برای بدن انسان، غذاها و بافتها ندارند.
خاصیت ذرات نانو نقره ، در مقایسه با ذرات غیرنانویی نقره( حتی ذرات میکرونی نقره ) به دلیل اثر افزایش سطح که نتیجه اش افزایش واکنش پذیری ماده و پیروی ماده از فیزیک و شیمی کوانتوم در حالت نانو است.
نقره در ابعاد بزرگتر، فلزی با خاصیت واکنشدهی کم است، ولی زمانیکه به ابعاد کوچک در حد نانومتر تبدیل میشود، خاصیت ضد میکروارگانیزمی آن بیش از 99 درصد افزایش مییابد، در حدی که میتوان از آن برای بهبود جراحات و عفونتها استفاده کرد.
نقره در ابعاد نانو ، روی متابولیسم، تنفس و تولید مثل میکروارگانیسم ها اثر فوق العاده میگذارد و تاکنون توانسته است بیشتر از 650 نوع باکتری شناخته شده را نابود کرده است.
پژوهشگران مکانیسم های متفاوتی را برای تبیین تاثیر نقره بر میکروارگانیزم ها پیدا کرده اند
میکروارگانیزم ها نمیتوانند نسبت به نقره سازگار شوند و مقاومت پیدا کنند. از مکانیسم هایی که برای عملکرد نانوذرات نقره شناسایی شدهاند، دو مکانیسم خیلی بارزتر است که عبارتند از:
الف – مکانیسم کاتالیستی: این سازوکار بیشتر در مورد کامپوزیتهای نانو نقرهای صدق میکند که روی پایههای نیمههادی مانند TiO2 (دی اکسید تیتانیوم) یا SiO2 (دی اکسید سیلیسیوم) قرار گرفته شود. در این وضعیت ذره مانند یک پیل الکتروشیمیایی عمل میکند و با اکسید کردن اتم اکسیژن، یون اکسیژن و با هیدرولیزکردن آب، یون OH- را تولید میکند که هر دو از بنیانهای فعال و از قویترین عوامل ضد میکروبی نیز هستند.
ب – مکانیسم یونی: دگرگون ساختن میکروارگانیسم به وسیله تبدیل پیوندهای SH- به SAg-. دراین سازوکار ذرات نانونقره فلزی به مرور زمان یونهای نقره از خود ساطع میکنند. این یونها طی واکنش جانشینی، باندهایSH- را در جداره میکروارگانیسم به باندهای SAg- تبدیل میکنند، که نتیجه واکنشها ، نابودی میکروارگانیسم است.
ویژگیهای نانو نقره
نانونقره دارای ویژگیهای شیمیایی و زیستی است که برای محصولات مصرفی، فناوری مواد غذایی، منسوجات و صنایع پزشکی جذاب است. نانونقره همچنین ویژگیهای نوری و فیزیکی منحصربهفردی دارد که در ذرات نقره غیر نانویی وجود ندارند و ظرفیت عمدهای برای کاربردهای پزشکی دارد. برخی از ویژگیهای مهم نانونقره عبارتند از:
• ویژگی ضدمیکروبی
• ویژگی ضدقارچی
• ویژگی ضد ویروسی
• ویژگی ضد التهاب
• خاصیت ضد لایه گلیکوپروتئین- خاصیت ضد زیست لایه
• خاصیت رزونانس پلاسمون سطحی – گرمایش پلاسمونیک
توجه :
تاکنون استاندارد مشخصی در مورد نانوذرات نقره ارایه نشده است. البته صرف نظر از نانویی بودن محلولهای ضد باکتری، استاندارد ملی برای فعالیت باکتریکشی محصولات موجود در بازار وجود دارد. این استاندارد با عنوان “استاندارد ضدعفونیکنندهها و گندزداهای شیمیایی- ارزیابی فعالیت باکتریکشی- روش آزمون” به شماره 2842 در سال 1383 تدوین شده است.
کاربردهای نانو نقره
نانونقره با داشتن ویژگی ضدمیکروارگانیزمها ( ضدمیکروب و ویروس و باکتریها) کاربردهای وسیع در همه صنایع خصوصا مراقبتهای بهداشتی، پلاستیکها، بستهبندی غذایی دارد
و از خاصیت رسانایی آن در الکترونیک، رساناها، صفحات نمایش لمسی و غیره استفاده میشود.
در حال حاضر 80 درصد مصرف نانونقره جهت عامل ضدمیکروب است.
پژوهشگران و فعالان تولید دارو، بستهبندی غذایی، منسوجات، شویندهها، سلولهای خورشیدی، لوازم برقی، حسگرها و… درصدد هستند با استفاده از نانوذرات نقره، فرصتهای کسب و کار جدیدی را مطرح کنند.
کاربردهای جهانی نانو نقره
* افزودنی: کاربردهایی مانند ضدعفونیکنندهها یا شویندهها است که نانونقره به صورت پودر یا کلوئید به مواد اولیه افزوده میشود.
– پوشش دادن : نانونقره جهت ضدمیکروب نمودن سطوح و محصول کاربرد دارد مثل پوشش لوازم پرکاربرد و یا پوشش ابزار و تجهیزات پزشکی.
– مستربچ: مصرف دیگر نانونقره به صورت مستربچ است که در تولید قطعات پلیمری و پلاستیکی ضدمیکروب استفاده میشود
وضعیت مصرف نانونقره در ایران
مصرف نانونقره در ایران دربخشهای نساجی و پوشاک، آرایشی و شوینده، پزشکی و سلامت، آفتکشها، تصفیه آب، ساختمان و کاربردهای پژوهشی و آزمایشگاهی و… بوده است
الف . صنایع نساجی و پوشاک
استفاده از نانو نقره در ساختار و بافت الیاف و تولید پارچهها و لباسهایی با خاصیت ضدمیکروبی کاربرد دارد و علاوهبر بهبود کارایی، منسوجات با هزینهای کمتر نسبت به سایر روشها، ضدمیکروب میشوند.
نانوذرات نقره در اغلب فرایندهای نساجی و بدون نیاز به ماشین آلات کاربری دارد
منسوجات با خواص ضد باکتری، قارچ و ویروس، بدون بوهای نامطبوع و آنتی استاتیک را با نانو نقره تولید میکنند و خاصیت ضدمیکروبی را بعد از ده بار شستشو هم حفظ میکند
افزودن نانونقره در صنعت نساجی، در ایران بدون نیاز به تجهیزات، به آسانی ممکن است و میتوان در اکثر کاربردهای منسوجات مثل پوشاک های بهداشتی و پزشکی، ورزشی، نظامی و… به کار گرفت .
چهار بخش کاربرد نانونقره در منسوجات عبارتند از :
1. الیاف و پارچه ضدمیکروب
هم اکنون نانونقره در نخها استفاده میشود یعنی مستربچ نانونقره به مواد اولیه نخ اضافه میشود
2. البسه ضدمیکروب
بدلیل مقاوم شدن باکتریها در برابر ضدعفونی کننده های شیمیایی کارشناسان بیومواد ، تحقیقاتشان را روی ذرات نانو نقره، مس و اکسید تیتانیوم متمرکز کردهاند.
نانوذرات نقره دربافت الیاف نفوذ کرده و برای مدت طولانی و کاملا فعال باقی میمانند. یونهای نقره آزاد شده از نانوذرات میکروارگانیزم ها را نابود و حتی میتوانند در گرما و رطوبت عمل کنند. بنابراین میکروارگانیزم ها در منسوجات از بین رفته و تمیزتر باقی میمانند.
یکی از روشهای تولید لباسهای ضدمیکروب، بافت این لباسها با استفاده از الیاف ضدمیکروب است اما در حال حاضر عمدتا مرحله ضدمیکروب کردن این دسته پس از تولید انجام میشود. به این معنی که در بیشتر موارد این محصولات از الیاف ضدمیکروب تولید نمیشوند بلکه پس از تولید پارچه یا لباس، عملیات غرقابه کردن در حوضچه نانونقره انجام میشود.
چالش موجود در میان تولیدکنندگان این محصولات مربوط به رنگ محصولات است، چراکه رنگ مرسوم در لباسهای زیر سفید و رنگهای روشن است و استفاده از نانونقره موجود جهت ضدمیکروب کردن این محصولات رنگ آنان را تغییر میدهد.
3. کفش و پایپوش ضدمیکروب
تاکنون شرکتی اقدام به تولید کفش و پایپوش ضدمیکروب
پایپوش ضدمیکروب نکرده است و استفاده از نانونقره در این بخش بیشتر به شکل اسپریهای بوگیر و ضدعفونیکنندهها است.
4. صنایع آرایشی و شوینده
در حال حاضر با توجه به حساسیتها و محدودیتهای موجود برای استفاده از نانونقره در محصولات آرایشی، هیچگونه تولیدی مربوط به این حوزه در داخل از کشور وجود ندارد. البته در مجموع تولید انواع محصولات آرایشی در کشور ناچیز بوده و بخش عمدهی این محصولات وارداتی است.محصولات مربوط به کاربردهای بهداشتی نانونقره نیز محدود به شویندهها و پاککنندهها است.
یکی از شاخصترین کاربردهای نانونقره استفاده از آن به عنوان ضدعفونیکننده است که از غلظتهای پایین این ماده میتوان به عنوان ضدعفونیکننده سطوح استفاده کرد. موارد مصرف این محصول میتواند در مکانهای زیادی مانند ضدعفونی کلیه سطوح و تجهیزات بیمارستانی و پزشکی و دندانپزشکی و آزمایشگاهی و صنایع مختلف اعم از صنایع غذائی، آرایشی و بهداشتی و یا سطوح منازل و اماکن عمومی، هتلها، رستورانها، مدارس، ادارات و… باشد.
مزیتهای حیرت انگیزی که ضدعفونیکننده نانونقره در مقابل ضدعفونیکنندههای دیگر دارد شامل موارد زیر است.
1. غیر سمی
2. غیر شیمیایی ( محلول در آب )
3. سازگاری با محیط زیست
4. غیر محرک برای بدن
5. فاقد حساسیت زائی
6. مقاوم در برابر حرارت
7. وسیع بودن گستره آن
8. تاثیر بسیار بالا و سریع حتی در غلظت های کم
9. ماندگاری بسیار بالا در سطوح مورد مصرف
10. عدم ایجاد و افزایش مقاومت و سازگاری در میکرو ارگانیسم
11. نانو ذرات آنتی باکتریال 40 برابر قوی تر از آنتی باکتری های شیمیایی هستند
12. نانوذرات ،هیچ عارضه جانبی ندارد
13. تاثیر ریشه کنی باکتری هاتوسط نانو ذرات ضدمیکروب 1750مرتبه قوی تر از اسید کربولیک است.
14. تاثیر پاکسازی و تصفیه توسط نانو ، 3/5 برابر بیشتر از کلرید جیوه است.
15. مبارزه دائمی با هر نوع میکروب، باکتری، قارچ وحتی ویروس
16. جلوگیری از انتقال باکتری ها و قارچ ها
17. کاهش بوی بد ناشی از تجزیه باکتری ها
18. جلوگیری از عفونت های پوستی
19. تاثیر آنتی باکتریائی آن 90 برابر بیشتر پنی سیلین است
20. صرفه اقتصادی
21. موثر بر طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها
22. بی بو
23. بدون نیاز به آبکشی بعد از مصرف
24. عدم ایجاد خورندگی بر روی سطوح
یادآوری این نکته ضروری است که اخیرا پژوهشگران ایرانی ،با ابداع روشی خلاقانه ، توانسته است تاثیر نانو نقره را روی آلوده ترین سطوح بیمارستانها از ماندگاری ۲۴ ساعته به ماندگاری تاثیر ۹۰ روزه برساند که این محصول در واقع یک انقلاب در حوزه سلامت و پیشگیری از بیماریهاست
آفتکشها
افزودن نانونقره در ترکیب آفتکشها شامل دو گروه اصلی
الف : مواد ضدعفونی وآفتکشهای پرورش دام و طیور و کشتارگاهها
ب: آفتکش ها و کودهای کشاورزی است.
صنعت دام و طیور
در صنایع دام ، طیور ، از ویژگی خاص آنتی باکتریالی نانونقره کلوییدی به عنوان ضدعفونیکننده استفاده بهینه میشود
. کلوئید نانونقره به عنوان یک آنتی باکتریال قوی بصورت رقیق شده با آب و یا افزودن به شویندههایی که برای شستشوی سطوح مرغداریها و دامداریها استفاده میشود
کلویید نانو نقره به دو صورت :
الف : ضدعفونیکردن سطوح، سالنها، تجهیزات و… و حتی بدن دام و طیور
ب: به عنوان مکمل آب یا خوراک دام و طیور درصورت داشتن مجوز
صنعت کشاورزی
نانو نقره در کشاورزی در سه گروه ، مواد غذایی، کود و آفتکشها و بستهبندی کاربرد دارد .
از نانونقره به صورت خوراکی برای تقویت سیستم ایمنی حیوانات استفاده میشود و بعضی شرکتها از نانونقره در مکملهای غذایی آب تقویت شده استفاده کردهاند.
کارکردهای کلویید نانونقره در صنایع کشاورزی خیلی وسیع و گسترده است که میتواند در دو مرحله قبل از کشت و پس از برداشت برای آفت کشی، کنترل بیماریهای گیاهان و بذرها، ضد عفونی بستر کاشت و پیشگیری از خرابی محصولات و… است.
پزشکی و سلامت
مجموعه محصولات با تکنولوژی نانو ، با دستاوردهای زیاد در حوزه مراقبتهای پزشکی پیشگیرنده، وارد حوزه سلامت شده است. استفاده از تکنولوژی نانو میتواند حتی قبل از اینکه بیماری شروع شود، آنرا تشخیص داده و متوقف کند. در طول دهه آینده، این حوزه یکی از بخشهای فناوری نانو با بالاترین رشد خواهد بود.
ناﻧﻮ تکنولوژی در بخش پزشکی کاملاً ﺑﺎزار ﺗﺜﺒﻴﺖ ﺷﺪهای دارد
تکنولوژی در ﻧﺎﻧﻮﭘﺰﺷﻜﻲ در ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ ﭼﻨﺪین ﻣﺤﺼﻮل ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻪ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻧﻤﻮده ﻛﻪ در آن اﺑﻌﺎد ﻧﺎﻧﻮ ﺗﺎﺛﻴﺮ بسیار ویژه ای در اﺛﺮﺑﺨﺸﻲ ﻣﺤﺼﻮلات داﺷﺘﻪ اﺳﺖ.
نانو در حوزه پزشکی و دارویی میتواند به چهار دسته تقسیمبندی شود:
– فرمولاسیون دارو، ایمپلنتها و پوششهای زیست سازگارپذیر، دارو و مراقبت زخم پیشرفته و تشخیص.
هم اکنون شاهد تلاشهای گسترده تحقیق و توسعه با تمرکز بر دارورسانی هستیم .
عکسبرداری با وضوح بالا، دارای بیشترین پتانسیل برای کاربردهای تشخیصی فناوری نانو است.
کارکردهای دیگر نانو پزشکی مثل پوششها/ ایمپلنتها و دارو/مراقبت زخم پیشرفته، کماکان محتاج پژوهشهایی برای تسهیل مسیر تجاریسازی در اندازه های بالا دارند.
اما فعلا در ایران به علت محدودیتهای موجود در حوزهی پزشکی و سلامت و طولانی بودن مراحل دریافت مجوزها و تاییدیهها ، شرکتهای اندکی موفق شده اند دست به تولید محصولات، تجهیزات حوزه پزشکی و سلامت بزنند. با این حال تعدادی از شرکتها در زمینههای ملزومات مراقبت از زخم، داروهای ضدعفونیکننده، ملزومات دهان و دندان و منسوجات پزشکی فعال هستند
منسوجات پزشکی
اثر نانونقره بر پوشاک بیمارستانی هم خاصیت ضدمیکروبی در گان جراحی ایجاد میکند و هم بعلت عدم جذب مایعات مختلف خصوصا خون، عامل حفظ توازن بیولوژیکی و طراوت بهداشتی پوست در طول مدت عمل جراحی میشود.
کاربرد نانو نقره جهت ضدمیکروب شدن منسوجات که به سلامتی انسان مربوط میشوند، به عنوان جزیی از برنامه پاکیزهتر نگه داشتن کارکنان و تجهیزات بهداشتی مورد توجه کارکنان مراکز درمانی واقع شده است.
تکنولوژی استفاده از نانونقره به علت طیف گسترده کاربرد، راحت بودن استفاده ، زیست سازگاری و پذیرش گسترده آن ، تبدیل به یکی از فناوریهای مهم آنتی باکتریالی برای منسوجات بهداشتی شده است.
صنعت ساختمان
نانونقره در صنعت ساختمان ایران در چهار بخش مطرح است
الف : رنگ آنتی باکتریال
با افزودن نانونقره کلوییدی به رنگهای پایه آب ( رنگ پلاستیک ، رنگ آکرولیک ، کنتیتکس و حتی افزودن به عایقهای رطوبتی سرداجرا به دلیل قابلیت ترکیب شدن بسیار خوب ، خصوصیات زیادی مثل ضدمیکروب، ضد قارچ و ضد کپک و ضد ویروس و هم چنین ویژگی پوششدهی، براقیت و چسبندگی رنگ نانو نسبت به رنگ های معمولی بسیار بیشتر خواهد شد ( قابل ذکر است که فقط بعضی نانونقره های موجود مثل نانو نقره سیلور کلوییدی دبکو امکان افزودن آسان و بدون عوارض جانبی و بدون نیاز به دستگاههای همزن و خاص را دارند .
این رنگها در همه ساختمانهای مسکونی و تجاری و اداری و کارگاهی و… میتواند بجای رنگ های معمولی و خصوصا در مکانهای بهداشتی، بیمارستانها، داروخانهها و… مصرف شود
نانو نقره سیلور در شیشهها، کاشی و سرامیک، شیرآلات ساختمانی، دستگیرههای ساختمانی، سنگ ساختمانی و…
نانونقره علاوهبر مصرف برای آنتی باکتریال کردن سطوح داخلی ساختمان و تجهیزات دارد باعث افزایش درخشندگی سطوح کاشی و سرامیک و شیشه شده و این امر باعث گسترده شدن هرچه بیشتر کاربرد و موارد استفاده آنها در ترکیب کاشی و سرامیک و شیشه در حین تولید گردیده است
– کفپوش های پلیمری
در فضاهای ورزشی و صنعتی و حتی تجاری و خانگی از کفپوشهای لاستیکی پلیمری ، استفاده میشود. این کفپوشها هم به صورت ماده اولیه دانه بندی شده (بازیافتی) و مستربچ و هم به صورت آماده نصب تولید میشوند.
یکنوع آن اینگونه است که نانونقره در ترکیب مستربچ قرار گرفته و سپس مستربچ در ترکیب پلیمر استفاده میشود در این صنعت مورد استفاده قرار میگیرد و محصول نهایی همان کفپوش ضدمیکروب است.
و نوع دیگر بصورت مایع یا پودر ارائه وودر ترکیب ها استفاده میشود که این نوع که قابلیت اضافه شدن ساده و آسان داشته باشد فقط توسط برخی تولید کنندگان از جمله دبکوپادنار بصورت پودر نانو نقره یا مایع نانو نقره کلوییدی ارائه میشود
نوع کاربرد کفپوشهای ضدمیکروب در سطوح خط تولید دارو، داروخانهها، آزمایشگاهها و بیمارستانها است.
لوله و اتصالات
امروزه اکثر لولههای مورد مصرف در صنعت ساختمان پلیمری هستند و نیاز است نانونقره در ترکیب آنها بصورت مستربچ یا مایع یا پودر ناتو نقره دبکو پادنار استفاده شود
جهت ساخت مستربچ کافیست از نانونقره و دی اکسید تیتانیوم در ترکیب پلیمرها به نسبت 10 تا 20 درصد استفاده شود و سپس خود مستربچ نیز به نسبت 5/1 تا 3 درصد بنا به نوع کالا به پلیمر اصلی اضافه شود
این مستربچها را میتوان در ترکیب هر قطعه پلیمری از جمله لوله پلیمری استفاده کرد تا برای همیشه پلیمر با میکروب مبارزه کند
– تجهیزات و محصولات صنعتی
یکی از مهمترین کاربردهای نانونقره در تجهیزات و محصولات صنعتی است. این حوزه به بخش های زیر تقسیم میگردد:
الف : لوازم خانگی
یکی از بخشهای پرکاربرد نانوذرات نقره در یخچال، جارو برقی، ماشینهای لباسشوئی و ظرفشویی، سیستم تهویه، تصفیه هوا، رطوبت زا ها میباشد
یخچال دارای فناوری نانونقره دارای دوام بیشتر و حفظ تازگی غذا و میوه هستند و بوی نامطبوع غذا را حذف میکند و هر گونه باکترى را نابود میکند
آلودگی هوای خروجی از جاروبرقیها، همانند دستگاههای تهویه و تصفیه هوا همیشه باعث نگرانی بوده جز آنکه بهوسیلهی یک سیستم فیلتراسیون پاک، فیلتر شده باشد. فیلتراسیون نانونقره جاروبرقیها با جلوگیری از رشد باکتریها در فیلتر، آنها را پاک نگه میدارد و بوی بد را را نیز از فیلتر دفع میکند و بدین ترتیب هوای خروجی از جاوربرقی، هوایی پاک و خالص است . استفاده از نانوذرات نقره در دستگاههای تهویه مطبوع که با استفاده از فناوری یون میکروپلاسما، موجب حذف عوامل بیماریزایی همچون ویروس سارس و آنفلوآنزا میشوند
در ماشینهای لباس شویی نیز کاربرد نانو نقره ، برای ضد عفونی کردن و از بین بردن بوهای نامطبوع لباسها کاربرد عالی دارد
. از نانونقره برای پوشش در ظروف آشپزخانه و… استفاده میشود.
جوهرهای رسانای نانویی
از دیگر کاربردهای نانونقره جوهرهای رسانا میباشد که در حال حاضر تقاضای زیادی برای جوهرهای رسانای نانویی وجود دارد. نانوذرات نقره، ماده مناسبی برای این کاربرد به شمار میرود.. جوهرهای مبتنی بر این نانوذرات در محلهایی بهکار میروند که جوهرهای مرسوم این توانایی را ندارند بهترین نوع نانونقره برای این کاربرد نیز نانو نقره دبکو پادنار میباشد
الکترونیک
نانونقره که دارای قابلیت بالا در هدایت گرما و الکتریسیتهی و دارای ویژگیهای نوری پیشرفته است کاربردهای مختلفی در الکترونیک دارد نانوسیمهای نقره به عنوان رابطهای نانو و الکترودهای نانو برای طراحی و ساخت وسایل نانو به کار گرفته شدهاند. دیگر کاربردها عبارتند از: آمادهسازی موجبرهای فعال در وسیلههای نوری، جوهر چاپ مدارهای چاپی، اپتوالکترونیک، نانوالکترونیک، اپتیک زیر طول موج، تجهیزات ذخیره داده، اپتیک غیرخطی، ابزارهای ضبط با شدت بالا، مواد بین لایهای برای باتریها، ساخت میکرو اتصالها در مدارهای مجتمع (IC) و خازنهای کامل.
– پتروشیمی و پلاستیک
نانوذرات نقره میتوانند واکنش پذیریهای سطحی، نظیر جذب سطحی وکاتالیست را افزایش دهند و مواد نانونقره و نانوکامپوزیت برای کاتالیز بسیاری از واکنشها در فرایندهای صنعتی کاربرد دارند
– سایر محصولات صنعتی
محصولاتی نظیر روغنهای صنعتی در این گروه هستند که از نانونقره جهت افزایش کارایی روغنهای خنککننده استفاده شده است و میتوان از نانونقره به صورت پوشش در سطوح تجهیزات عمومی مانند دستگیرههای اتوبوس، صفحه کلید دستگاههای خودپرداز، آسانسور و… جهت ضدمیکروب نمودن آنها استفاده کرد.
– فیلترها و تصفیه
یکی از کاربردهای مهم نانونقره در صنعت فیلترسازی و تصفیه است. فیلترهای نانونقره را میتوان برای تصفیه هوا و استریلسازی اماکن عمومی و رفع آلایندهها و بیماریهایی که منشأ باکتریایی دارند به کار گرفت. یونهاى نقره در دستگاههاى تصفیه و تهویه هوا، سطح فیلتر را پوشانده و از طریق استرلیزاسیون از رشد سلولى میکروبها جلوگیرى نموده و در صورت برخورد با میکروب و باکترى آنها را از بین مىبرند. حتى به کمک این تکنولوژى ویروسهاى خطرناک نیز از بین مىروند و عمل میکروب زدایى صورت میگیرد.
محصولاتی نظیر فیلترهای کربن اکتیو حاوی نانو نقره، دستگاه تصفیه و تهویه مطبوع هوا، دستگاه تصفیه آب خانگی، فیلتر تصفیه آب، دستگاه هوا ساز و… از جمله محصولاتی است که در این گروه قرار دارند.
– مراکز علمی و آزمایشگاهی
مراکز پژوهشی یکی از بخشهایی است که از نانونقره در فعالیتهای علمی خود استفاده میکنند.در باره نحوه مصرف این بخش باید به نکات مهمی توجه کرد.
الف – پودر نانونقره : ماده مصرفی عمده در این بخش بر خلاف سایر کاربردها، پودر نانونقره است. با توجه به حساسیت و اهمیت کیفیت ذرات نانونقره در پژوهش ها، بیشتر پژوهشگران ترجیح میدهند با کیفیت ترین آن را که پودر نانو نقره دبکو پادنار است استفاده کنند
ب – پژوهش و تجاریسازی: بررسیها نشان میدهند که در مراکز علمی و پژوهشی کشور، فعالیتهای زیادی در زمینه توسعهی کاربردهای نانونقره در حال انجام است، اما تعداد کمی از این موارد به محصولات تجاری شده تبدیل میشوند.
ت- نانونقره به عنوان ماده تشخیصی و آزمایشگاهی:
این کاربردها در بخش داروسازی و تشخیص مواد، بیشتر مشاهده میشود.
کاربردهای نانو نقره در در آینده ظهور بیشتری خواهد کرد
کاربردهای در حال ظهور نانو نقره، ظرفیت رشد فوقالعادهای را در پزشکی و به عنوان رسانا، در سلولهای خورشیدی و بستهبندی مواد غذایی و… نشان میدهد مانند کاربردهای جدیر نانونقره در حوزه پزشکی
نانونقره دارای کاربردهای متعددی در حوزه پزشکی است از جمله: تشخیص، درمان، دارو رسانی، پوشش ابزار و تجهیزات پزشکی. نانونقره برای پوشش ابزار پزشکی و مواد مورد استفاده در نواحی جراحی، بیهوشی، بخش قلب و ارولوژی به کارمیرود. این ماده همچنین در پانسمانهای زخم، جورابهای دیابتی، آتلها، مواد استریلیزه کردن در بیمارستانها، منسوجات پزشکی، سوندهای پزشکی و وسایل جلوگیری از بارداری استفاده میشود. به علاوه نانونقره در بخش ارتوپدی در زمینههایی نظیر افزودنیها در سیمان استخوانی، پوشش ایمپلنتها برای تعویض مفاصل و پروتزهای استخوانی استفاده میشود. نانونقره در دندانپزشکی و برای ساخت دندانهای مصنوعی و نیز در مراقبتهای چشمی جهت لنزها کاربرد دارد. فناوری پیشرفته نانونقره، برای ارتقای عملکرد باتری در نسل آیندهی وسایل پزشکی ایمپلنت فعال به کار میروند. نانونقره برای تصویربرداری از سلولهای سرطانی نیز استفاده میشود. این ماده همچنین برای درمان آماس پوستی، کولیت زخمی و آکنه مورد مصرف قرار میگیرد. استفاده از پانسمانهای زخم حاوی نانونقره مانع رشد باکتریها شده و منجر به بهبودی سریعتر زخمها میگردد.
ﺑا استفاده از ﻓﻨﺎوری ﻧﺎﻧﻮ و ﻓﺮاﻫﻢ ﺷﺪن اﻣﻜﺎن ﺳﺎﺧﺖ اﻟﻜﺘﺮودﻫﺎﻳﻲ در ﻣﻘﻴﺎس ﺑﺴﻴﺎر ﻛﻮﭼﻚ، اﻣﻜﺎن ﻃﺮاﺣﻲ و ﺳﺎﺧﺖ ﺣﺴﮕﺮﻫﺎﻳﻲ در اﺑﻌﺎد ﻧﺎﻧﻮﻣﺘﺮ ﻧﻴﺰ ﻓﺮاﻫﻢ ﺷﺪه است. از ﻓﻨﺎوری ﻧﺎﻧﻮﺣﺴﮕﺮﻫﺎی زﻳﺴﺘﻲ در ردﻳﺎﺑﻲ ﻣﻴﻜﺮوارﮔﺎﻧﻴﺴﻢﻫﺎ و آﺳﻴﺐﻫﺎی ﺑﺎﻓﺘﻲ ﻣﺜﻞ ﺳﺮﻃﺎن اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﺷﻮد. ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻟﻴﺰرﺗﺮاﭘﻲ، ﺗﺒﺪﻳﻞ اﻧﺮژی ﻧﻮر ﺑﻪ ﮔﺮﻣﺎ در ﻣﺤﺪوده ﭘﻴﻜﻮﺛﺎﻧﻴﻪ اﻧﺠﺎم ﻣﻲﺷﻮد از اﻳﻦ وﻳﮋﮔﻲ ﻛﻪ ﻓﻮﺗﻮﺗﺮﻣﺎل ﻛﻨﺴﺮﺗﺮاﭘﻲ ﻧﺎم دارد ، ﺑﺮای نابودی ﺳﻠﻮلﻫﺎی ﺳﺮﻃﺎنی اﺳﺘﻔﺎده میگردد
نتیجه گیری و تحلیل فضای کسب و کار
مصرف جهانی نانونقره در سال 2011، حدود 800 تن بوده است. بزرگترین مصرفکننده نانو نقره، آمریکای شمالی و پس از آن اروپا است و 60 درصد از ظرفیت مصرفی جهان در آسیا و خصوصا در چین و کره قرار دارد. کره جنوبی، چین و ایالات متحده آمریکا اصلیترین بازیگران در حوزه نانونقره و محصولات مصرفی و تجاری مبتنی بر نانونقره هستند. کاربردهای نوظهور نانونقره نشان میدهد که این ماده ظرفیت رشد فوقالعادهای در زمینه پزشکی و به عنوان رسانا در سلولهای خورشیدی و بستهبندی غذا دارد.
الگوی مصرف نانونقره در جهان
به احتمال زیاد سریعترین رشد در بین سالهای 2014-2020 از نظر حجم مصرف، مربوط به آسیا و اقیانوسیه با نرخ رشد سالانه بیش از 13 درصد بوده است که پیشبینی شده انتقال واحدهای تولیدی محصولات الکترونیکی به آسیا محرک بازار نانونقره در این منطقه باشد. بیشترین تقاضا برای نانونقره در اروپا برای کاربردهایی نظیر تصفیه آب، مراقبتهای شخصی و شویندها است.
تحلیل
انتظار میرود، افزایش تعداد محصولات الکترونیکی مبتنی بر نانونقره مانند دستگاههای تصفیهکننده هوا و آب، ماشینهای لباسشویی، یخچال فریزرها و…، کاربرد نانونقره در صنعت برق و الکترونیک را افزایش دهد. همچنین جایگزین شدن نانونقره با نقره متعارف، اکسید قلع ایندیوم (ITO) ، نانولولههای کربنی، گرافن و غیره در گوشیهای هوشمند، OLEDها و LCDها و تمایل به سمت محصولات الکترونیکی کوچک موجب تقویت بازار نانونقره هست
انتظار میرود در سالهای آتی، افزایش تقاضا برای محصولات مصرفی مبتنی بر نانو نقره، به ویژه در کشورهای توسعه یافته و همچنین افزایش کاربردهای ضدمیکروبی نانونقره در صنایع پزشکی و داروسازی، محرک بازار جهانی نانونقره باشد. در همین زمینه میتوان به استفاده از نانونقره در کاربردهای ضدمیکروبی مانند پوشش ابزار و تجهیزات پزشکی، پانسمانهای زخم، روپوش و ملافههای بیمارستانی، دستگیرههای در و نردههای بیمارستانی اشاره کرد. علاوهبر این بخش بهداشت و درمان کمتر به قیمت حساس است و این مسئله بیشتر بازار نانونقره را تقویت خواهد کرد
پیشبینی میشود سایر صنایع مصرفی نهایی نظیر مراقبتهای شخصی، شویندها، دستگاههای خودپرداز و ساختمان در این دوره نرخ رشد قابل توجهی داشته باشند.
در پایان باید یادآور شویم که تنها نانو نقره با اثر بخشی و ماندگاری بالا بصورت مایع کلوییدی و پودری ، جهت همه مصارف بخصوص جهت تولید مستربچ ، رنگ ها ، پلیمرها و مواد ضدعفونی کننده و… تحت عنوان نانو نقره سیلور دبکو پادنار ارائه میگردد
جهت دریافت مشاوره رایگان محصولات و اخذ اطلاعات تخصصی با شماره های زیر تماس بگیرید :
09127606716
09305501606
09303613350
دبکوپاک همیشه پاک